Sakta kan säkerhet

 

Elscooter och elrullstolar är små fordon som drivs med elektiska motorer. Det krävs inget tillstånd eller körkort för att äga och köra små elfordon, som inte körs fortare än en cykel. Studier på Chalmers i Göteborg visar att olycksfallen med elscooter och elrullstol ökar fort i Sverige. Givetvis beror detta på att alltfler skaffar sig scootrar och elrullstolar. Men statistiken visar att det finns klara risker med dessa fordon och att alla som kör elscooter och elrullstol måste lära sig hur man gör det på ett säkert sätt.

På Sakta har vi stor erfarenhet av hur konsumenter kör elscooter och elrullstolar, och hur man ska praktiskt öva säker körning. Sakta har samlat  information om praktiska övningar, samhällets regler och tips om säkerhet för elscooter och elrullstol i två dokument.

I ”Körövning för elscooter och elrullstol” kan du läsa om hur du ska träna din förmåga att köra elscooter och elrullstol på ett sätt som är säker för dig och andra.  Även personer som kört bil i hela sitt liv måste lära sig köra elscooter från grunden.

I dokumentet ”Elscooter utbildning- din och andras säkerhet” sammanfattar vi regelverket som reglerar när en scooter betraktas som en gångtrafikant (så du kan köra på gångvägar och i butiker) och när en scooter betraktas som en cykel (så du kan köra i högre fart på cykelbanor m fl ställen).

Läs gärna både dokumenten. Följer du anvisningarna i ”Körövning” kan du gå en egen praktisk körutbildning för elscooter. Studerar du underlaget i ”Elscooter utbildning” får du stommen till en teoriutbildning i hur man säkert framför små elfordon i gång- och cykeltrafiken.

Vi vill också rekommendera att du besöker sidorna om elscooter och elrullstol hos NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande. Bland annat kan du välja att ta del av NTF:s online utbildning för elscooter.