Fakta om Fritt Val

Fritt Val av hjälpmedel är till för att du eller en anhörig till dig ska kunna välja vilket hjälpmedel du vill ha. Inte bli ”tilldelad” en produkt som landstinget upphandlat. Ett exempel. Om du idag har rollator eller ska få rollator av sjukvården i Stockholm så har du rätt att välja dig en egen rollator och för det få ett bidrag på 1980:- för utomhusrollator, och 1610:- kr för inomhusrollator. Det är din ”förskrivare” som ska informera dig om fritt val och ge dig rekvisitionen som du sedan använder att köpa för. Läs Rgionens broschyr om fritt val av hjälpmedel i Stockholm. Skriv gärna ut broschyren och ta med till din förskrivare. Här kan du läsa fakta om Fritt val www.fritt-val.nu 

En nyhet för iår är att hopfällbara el-rullstolar, t ex Eloflex, kan bli förskriven med Fritt Val. Bidragsbeloppet är 37800-. Du kan läsa mer om Fritt Val här.

Maila till info@sakta.se eller ring oss på 08 – 650 25 20 så berättar vi allt du behöver veta. Vi har ett gratis informationspaket som vi skickar per post!

Här kan du se Regionens lista på produkter som kan bli föremål för Fritt Val i Region Stockholm.  Många objekt har fått höjda bidrag från februar 2024.

Vissa större produkter, t ex elrullstolar, står under en rubrik som heter ”Produkter med reparation- eller servicekonto.” Det betyder att du får stöd i ditt köp av hjälpmedel, men även ett stöd för framtida reparationer eller service. T ex för ”Elrullstol med elektronisk styrning, hopfällbar”, d v s en Eloflex, får du bidrag 37800:- för köpet samt  i tillägg 16200:- för service eller reparationer. Eftersom många elfordon har två års fabriksgaranti ger servicekontot stor trygghet, om t ex ett batteri måste bytas eller du behöver hjälp med däck som får läckage Servicekontot är automatiskt tilldelat, Om du får rekvisition för ”Produkter med reparation- eller servicekonto” får du alltid dessutom servicekontobeloppet. Fråga gärna oss om detaljerna.