Årets Elfordonspremiepengar är nu slut. Men det kan bli nya pengar för premien när en ny regering träder till. Under tiden kan du läsa om hur premien fungarer. Se aktuella läget här.

Vad är denna ”Elfordonspremie?”

Elfordonspremien är ett bidrag för elektrisk rullstol, elscooter, elcykel, elmoped och elmotorcykel som delas ut av Naturvårdsverket på uppdrag av regeringen.

Premien betalas ut till privatpersoner som vill köpa ett elfordon. Syftet är att det ska hjälpa fler att byta bilen mot miljövänligare transportmedel och därmed bidra till minskade utsläpp, mindre trängsel och mindre buller.

Vem kan ansöka?

Har du fyllt 18 år vid ansökningstillfället kan du ansöka om bidrag. Du som söker måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer.

Det är du som konsument som personligen ska skicka in ansökan om bidrag och det går endast att få ett bidrag per person. Vi kan hjälpa dig att ansöka.

Hur mycket bidrag kan jag få?

Du får 25% av fordonets inköpspris i rabatt. Dock max 10 000 kr. Som inköpspris räknas det pris du betalt för din elscooter inkl moms. Två exempel. Du köper en Elscoter för 25 000 kr ink moms. Då får du 6250 kr i bidrag för ditt köp. Du betalar då endast 18 750 kr. Eller om du köper en Elscooter för 40 000 kr så får du 10 000 kr i bidrag och betalar endast 30 000 kr.

De första utbetalningarna kommer att ske en bit in på våren 2018.

Uppgifter i din ansökan

I ansökan ska du skicka in en kopia av kvittot på ditt fordonsköp. Fordonets ramnummer ska framgå av kvittot, eller av annan handling från din återförsäljare, till exempel ett garantibevis. I formuläret ska du fylla i märke och modell på ditt elfordon. Du skall också ange dina personuppgifter och dina bankuppgifter dit du vill ha bidraget utbetalt. Ansökan ska skickas till Naturvårdsverket.

Ditt kvitto

Alla som köpt en Elscooter eller Elrullstol hos Sakta efter den 20 september 2017 har rätt till elfordonspremie och det är datum för själva köpet som räknas, alltså det datum som kvittot eller fakturan är utställd. Vilket datum som en eventuell faktura betalas (betalningsdatum) spelar ingen roll. Fordon som är inköpta före 20 september är därför inte stödberättigade. Om du betalat ditt fordon via faktura är det fakturadatumet som gäller, inte fakturans förfallodatum.

På kvittot skall fordonets märke och modell framgå, samt hur mycket du betalat. På kvittot skall också fordonets unika ramnummer (serienummer) framgå.

Du gör så här:

Vi hjälper dig gärna att söka, men det är enkelt att ansöka om elfordonsbidrag. Enklaste sättet är att göra det elektroniskt direkt på Naturvårdsverkets hemsida. Du bekräftar då din ansökan genom att logga in med ditt BankID.

Om du inte har möjlighet att ansöka via det digitala ansökningsformuläret på Naturvårdsverkets hemsida kan du ladda ner och fylla i blanketten här. Skicka sedan in den i ett brev till Naturvårdsverket.

Enkelt är det – men vi kan hjälpa dig.

Ta en kopia på ditt inköpskvitto (skanna eller ta en bild)
Läs av ramnumret på din elrullstol
Gå till Naturvårdsverkets hemsida, ansökan om bidrag
Klicka på länken ”Till ansökningsformulär” och logga in med ditt BankID
Fyll i dina personuppgifter och tryck på “nästa“
Fyll i dina bankuppgifter och tryck på “nästa“
Välj fordonstyp samt bekräfta att du inte fått annat bidrag för ditt inköp
Ange märke, modell, inköpsdatum, pris och ramnummer
Ange också vart du har köpt din elrullstol
Ladda upp ditt kvitto och tryck på “nästa“
Granska och försäkra de angivna uppgifterna och skriv sedan under med hjälp av BankID

Ring eller maila oss för rådgivning om Elfordonspremien 08-6502520 info@sakta.se